Wednesday 22 May 2013

[Unicum] M. Mester Katalin írónő könyvbemutatója és felolvasóest a washingtoni Magyar Nagykövetségen - 2013. május 30-án, csütörtökön, 19h00-tól

If you're having trouble viewing this email, you may see it online.

Share this:

A washingtoni Magyar Nagykövetség ezúton szertettel meghívja Önt és barátait

 

M. Mester Katalin

 

a Veszprém megyei Devecserben élő szerző

"Drága kicsi Terkám! Édes Lackóm!" (Püski)

"Sorsok Zalától a Mátráig" (Püski)

"Eltaszítva a hazától"

című könyveinek bemutatójára

 

2013. május 30-án, csütörtökön este

19.00 órától 21.00 óráig

 

Magyar Nagykövetség,

2950 Spring of Freedom, 20008, Washington DC., NW

 

 

A könyvek, a XX. sz. olyan fehér foltjaira koncentrálnak dokumentarista módon, mint a háború okozta sebek, a hadi- és politikai fogság a GULAG-on, kuláksors, Tsz-esítés, államosítás …

 

A könyvek a helyszínen megvásárolhatók, a szerző dedikálja azokat.

 

M. Mester Katalint mindig érdekelte a kor, a XX. század, melynek derekán született. 1975-től a devecseri általános iskolában tanított, majd 16 éven át, szintén Veszprém–megyében, Ajka város Önkormányzata intézményeinek oktatásirányításában, oktatás-szervezésében dolgozott, mint régen a tanfelügyelők.

A kenyérkereső munka mellett, - nemcsak festett -,hanem az „oral history” módszerével lejegyezte embertársai hányattatásait, küzdelmeit. Első cikke, az orosz hadifogságról 1991-ban jelent meg a megyei sajtóban…

Elsősorban a történelem fehér foltjaira koncentrált, azokra a területekre, melyeket agyonhallgatott a XX. század. Emberek sorsán keresztül mutatja be a II. világháború küzdelmeit, a Don-kanyart, a politikai- és hadifogságot, a GULAG-on szenvedők életét, a hátország gondjait, a kuláksorsot, a kisebbségben élők keserveit, az államosítást, a Tsz-esítést…

2003-tól kezdve, nyolc könyve jelent meg a múlt igaz, őszinte feltárásáról. A könyvbemutatóra hármat hozott el Önöknek, mely könyvek tematikájukat tekintve „édestestvérei” egymásnak:

-Drága kicsi Terkám! Édes Lackóm! (Püski) Bepillantás egy fiatal pár levéltitkaiba 1939-től 1945-ig: szerelem, háború, hátország, front..

-Sorsok Zalától a Mátráig (Püski) A könyv Budapest ostromát, az államosítást, a kuláksorsot, az erőszakos Tsz-esítést, mutatja be az egyszerű emberek életén keresztül.

-Eltaszítva a hazától c. könyv hadi- és politikai foglyok vallomásait tartalmazza, valamint Rózsás János volt GULAG-rab, a magyar „Szolzsenyicin”, néhai levente, történészi szintű írását kényszermunkatáborokról. E könyvben található egy volt ÁVH-s karhatalmista gyónással felérő vallomása is…

M. Mester Katalinnak már 1989-tól jelentek meg folyamatosan közéleti tartalmú, egyház--néprajzi írásai a megyei Naplóban. 1994-től 16 éven át a „Devecseri Ujság” szerkesztője, újságírója. Tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ). Mára a Szabad Föld, a Természetgyógyász és a Nimród is jelentett meg közérdeklődésre számot tartó írását.

Több ízben volt a Kossuth-rádió vendége. „Kézjegy” 2007-ben, „Arcvonások” 2009-ben. Házigazdája volt a „Magyarországról jövök” sorozat, „Az én városom Devecser” című adásának. A vörösiszap-ömlés okozta sebek kicsit visszavetették nemcsak a térséget, hanem az ott élők, így M. Mester Katalin alkotóerejét is. Festés helyett inkább az írásra összpontosít azóta.

Mindennek ellenére 2012-ben jelent meg az „Eltaszítva a hazától” c. könyve, amelyről a Kossuth-rádióban Perjés Klára beszélgetett a szerzővel 2012. november 4-én, Rózsás János váratlan temetése előtti napon. Ezt az adást is átvette a Torontói Rádió. 

A szerző eddig elvégzett feltáró munkája hitvallásának tekinti a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek szavait:

„Minden nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét semmivé teszi, vagy semmivé lenni hagyja, saját nemzeti életét gyilkolja meg.”

 

 

Contact: György Rétházi, cultural attaché 
GyRethazi@mfa.gov.hu

 

 


"

 

 

 

0 comments:

Post a Comment