Sunday 19 November 2023

[Unicum] Re: A kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény egyoldalú felmondásának következményei

Kedves Sandor,

Erdeklodom, hogy szuletett-e mar dontes a Penzugyminiszterium munkatarsaval rendezendo lakossagi forum idopontjarol? 
Az alapitvany weboldalan nem latok meg kiirast. 
Nagy koszonettel,

Deilinger Judit


On Friday, November 3, 2023 at 10:35:13 AM UTC-4 Sandor Vegh wrote:

Sziasztok,

Mint tudjátok, az USA bejelentette, hogy felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményt (2024. január 1-től).

Ehhez kapcsolódóan a Kossuth Alapítvány egy 'lakossági fórumot' szervez, elsősorban a Washington környéki magyarok és amerikai-magyarok számára, előreláthatólag november végén vagy december elején, miután a Parlament előtt lévő ide vonatkozó törvénymódosítások elfogadásra kerülnek. A fórumon a Pénzügyminisztérium munkatársa fogja tájékoztatni a jelenlévőket a pontos változásokról, azok következményeiről, és talán ami legfontosabb, a résztvevők kérdései is megválaszolásra kerülnek.

Ehhez annyit kérünk, hogy a felmerülő kérdéseiteket kérjük előre küldjétek el nekünk erre a címre: ques...@kossuthfoundation.org (ne a listára), vagy ha név nélkül szeretnétek, akkor ezen a linken: https://www.surveymonkey.com/r/YSVDJJJ

Természetesen lesz lehetőség élőben is kérdezni. Sajnos a pontos dátumot, sem az esemény formátumát még egyelőre nem tudjuk, de valószínűbb, hogy virtuális vagy hibrid esemény lesz. 

Kövessétek a Facebook oldalunkat, illetve a weboldalunkat – ott is meg fogjuk hirdetni, amint a dátum konkretizálódik.

Aki eseteg még nem hallott volna erről a kettős adóztatás ügyről és érintve van, néhány alap információt talál alább összeollózva.

Üdv,

--------
Sandor Vegh, Ph.D.
Elnök, Kossuth Alapítvány
2001 Massachusetts Ave, NW
Washington, DC 20036
www.kossuthfoundation.org/
www.facebook.com/kossuthfoundationdc/

 

---------

Az USA 2022. július 8-án diplomáciai úton értesítette Magyarországot, hogy egyoldalúan felmondja az USA és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló Egyezményt. Emiatt az Egyezmény 2023. január 8-val felmondottnak tekinthető, azonban annak rendelkezései az adó megállapítása tekintetében 2023. december 31-éig még alkalmazhatók.

Forrásadós jövedelmeknél 2024. január 1-jén vagy ezt követően fizetett vagy beszámított összegekre, míg egyéb adók tekintetében a 2024. január 1-jén vagy ez után kezdődő adózási időszakokra az Egyezmény rendelkezései hatályukat vesztik. Mindez a személyi jövedelemadó szempontjából azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől a külföldről származó jövedelem adóztatására mindkét állam saját jogszabályai alapján lesz jogosult, az USA-ból származó jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell majd kezelni. Társasági adó szempontjából a jelölt időponttól szintén úgy kell kezelni az USA-beli és a magyar fél közötti ügyletekből származó jövedelmet, mint amely nem egyezményes országból származik. Így például az USA-ból származó forrásadós jövedelmekből (például osztalék, kamat) az USA a saját belső szabályai szerinti mértékű forrásadót vonhat le.

A magánszemélyeket még szélesebb körben érinti az egyezmény felmondása, mint a társaságokat.

Adózásban az adóügyi illetőség helye nagy jelentőséggel bír, ugyanis abban az államban, ahol a magánszemély adóügyi illetőséggel rendelkezik, a világjövedelem adóköteles. Ez azt jelenti, hogy az illetőség szerinti államnak joga van a magánszemély valamennyi jövedelmét megadóztatni, függetlenül attól, hogy az melyik országból származik. 

Amennyiben valaki nemzeti belső szabályok alapján mindkét országban belföldi illetőségűnek minősül, akkor ameddig a kettős adóztatást kizáró egyezmény életben van, az egyezmény alapján kell meghatározni az illetőség helyét. Egyezmény hiányában mindkét ország jogosult a magánszemély világjövedelmét megadóztatni, és a belső szabályokon múlik, hogy milyen módon és mekkora mértékben veszik figyelembe a külföldön megfizetett adót. 

Például amennyiben Magyarország és az USA között 2024. január 1-től nem lesz érvényes kettős adóztatást kizáró egyezmény, akkor nem csak a Magyarországon élő magyar magánszemélyeknek merülhet fel itthon adófizetési- és bevallási kötelezettsége az Egyesült Államokból származó jövedelmük után. Azoknak a magyar állampolgároknak adófizetési kötelezettsége merülhet fel Magyarországon, akik évek óta az Egyesült Államokban élnek és Magyarországról nem is származik jövedelmük. (például ha amerikai forrásból osztalékot vagy kamatjövedelmet kapnak.)

Abban az esetben ugyanis, ha egy magánszemély a magyar Szja törvény alapján belföldi illetőségűnek minősül – kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény hiányában – a magyarországi adófizetési kötelezettsége az Egyesült Államokban szerzett jövedelmére is kiterjed.

Lényeges kitérni az olyan magyar adóügyi illetőségű személyekre is, akik pl. kiküldetés keretében Magyarország vagy az USA területén dolgoznak, vagy akár felváltva végzik a két ország területén a munkájukat, valamint az olyan magánszemélyekre is, akik önálló tevékenységből származó jövedelemre tesznek szert. Az adóegyezmény rendelkezéseinek megszűnésével az Egyesült Államokban tevékenységet kifejtő magyar adóügyi illetőségű magánszemélyek fizetése az USA-ban is adóköteles lehet, az Egyesült Államok belföldi szabályainak megfelelően.

És végül, de nem utolsósorban az adóegyezmény felmondása azon amerikai magánszemélyekre is kihatással van továbbá, akik az Szja törvény alapján nem minősülnek belföldi illetőségűnek, de Magyarországról jövedelmük származik. Az ő esetükben ugyanis valamennyi Magyarországról származó jövedelem adóköteles lesz a magyar szabályok szerint.

 


 

--
Feliratkozas emailen unicum+subscribe@googlegroups.com
Facebook https://www.facebook.com/groups/unicumdc/
---
Azért kapta ezt az üzenetet, mert feliratkozott a Google Csoportok „Unicum" csoportjára.
Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-amailt a(z) unicum+unsubscribe@googlegroups.com címre.
Ha szeretné megtekinteni ezt a beszélgetést az interneten, látogasson el ide: https://groups.google.com/d/msgid/unicum/6c172314-e047-4d6d-baae-63a86c6fa665n%40googlegroups.com.

0 comments:

Post a Comment