Sunday 10 November 2019

[Unicum] "A XIX. századi Magyarország nemzetiségi viszonyai" Katona Csaba történész előadása

A Washingtoni Magyar Ház szeretettel meghívja Önt Katona Csaba történész "A XIX. századi Magyarország nemzetiségi viszonyai" című, magyar nyelvű előadására.

November 13, szerda este 6:30 - kor

Marymount University, Reinsch auditorium
2807 N Glebe rd.
Arlington, VA 22207

Ajánlott adomány $10
 Katona Csaba: A XIX. századi Magyarország nemzetiségi viszonyai



Rövid összefoglaló az előadás témájáról:

A XIX. század egyik uralkodó eszméje a nacionalizmus volt. A nemzet fogalma korábban egészen mást takart: a közös kultúra, közös anyanyelv sokáig nem képezett kohéziós erőt szemben például a társadalmi osztályhoz tartozással vagy a felekezeti hovatartozással. A XIX. században azonban minden gyökeresen megváltozott, aminek nyomán pedig létrejött a nemzetállam eszméje is. Magyarország a korábbi évszázadokban, mint szinte minden más állam, soknemzetiségű ország volt. A török kiűzése nyomán nemzetiségi viszonyai jelentős mértékben átalakultak, a nemzetiségekhez tartozók arányszáma megnövekedett. Az egymással viaskodó nacionalizmusok mind élesebb ellentétbe kerültek, a század végére pedig jószerivel lehetetlenné tették a korábban széles körben létező kettős (vagy többes) identitás létezését, lényegében mindenkit választásra kényszerítve: melyik nemzethez tartozik? Az előadás az ország nemzetiségi viszonyait mutatja be a 19. század elejétől a végéig, bemutatva azt a folyamatot, amely a XX. század elejére mind súlyosabb elllentétekhez vezetett. 


Link Katona Csaba MTA egyetemi honlapjához: 
https://tti.btk.mta.hu/tagok/userprofile/cskatona.html 

--
Facebook https://www.facebook.com/groups/unicumdc/
---
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "Unicum" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to unicum+unsubscribe@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit https://groups.google.com/d/msgid/unicum/406353476.2149863.1573433788345%40mail.yahoo.com.

0 comments:

Post a Comment