Thursday 17 August 2017

[Unicum] Meghívó: Emlékezés a régi szép időkre

 

 

 

 

 

Őexcellenciája Dr. Szabó László

 

Magyarország Washingtoni Nagykövete

 

tisztelettel meghívja Önt

 

a budapesti Örkény Színház

 

Eörsi István: Emlékezés a régi szép időkre

című előadására.

 

 

Eörsi István szerepében: Znamenák István

 

 

 

 

Az előadás időpontja: 2017. augusztus 21. 19.00

 

Az előadás helyszíne: Magyarország Washingtoni Nagykövetsége (3910 Shoemaker Street NW, Washington, DC, 20008)

 

Az előadás nyelve magyar.

 

 

 

Az Emlékezés a régi szép időkre című előadás nem csupán a hivatalos emlékezet-politikát árnyaló kordokumentum, de egy kivételes személyiség – a 2005-ben elhunyt író, költő és publicista Eörsi István – megidézése is.

 

Eörsi István 1956 decemberétől 1960 augusztusáig börtönbüntetését töltötte a forradalomban játszott szerepéért. Fogva tartásának éveiről a nyolcvanas évek végén egy lebilincselően őszinte könyvben számolt be. A börtönmemoár a forradalmi eseményekről és az azt követő koncepciós perekről is személyes beszámolót nyújt, és keményen kritizálja a börtönfalakon túl zajló kádári „konszolidációt”. Éleslátással és kíméletlen iróniával beszél egy korszakról, annak ismert fő- és ismeretlen mellékszereplőiről, és e korszak tanújáról, az íróként elítélt Eörsiről. A darabot Polgár Csaba, az Örkény Színház fiatal színész-rendezője állította színpadra.

 

Az Örkény Színház Budapest egyik vezető művészszínháza. Műsorán klasszikus és kortárs művek egyaránt szerepelnek. A színház állandó vagy rendszeresen visszatérő rendezőinek és összeszokott színészgárdájának köszönhetően mára kialakult egy sajátos „örkényes” stílus, amit magas szakmai színvonal, társadalmi elkötelezettség, a közélet kérdései iránti nyitottság, a humor és a groteszk sokféle árnyalatának szeretete jellemez. Az Örkény Színház előadásai és művészei az utóbbi években számos rangos szakmai díjat és elismerést szereztek.

 

 

Kérjük, hogy részvételi szándékát 2017. augusztus 18-ig, az RSVP.WAS@mfa.gov.hu címen jellezze.

 

 

 

 

 

 

Dávid Singer

cultural attaché

 

Embassy of Hungary

3910 Shoemaker Street NW, Washington, D.C. 20008

e-mail:dsinger@mfa.gov.hu

tel.: 202-686-4144

cell: 202-460-3411

 

0 comments:

Post a Comment