Wednesday 9 October 2019

[Unicum] Emlékeztetô: Filmvetités a Kossuth Házban október 12- én este 7 órakor


FILMVETIT
ÉS A KOSSUTH HÁZBAN OKTÓBER 12-ÉN (szombat) este 7 ÓRAKOR

                           SZERELEM

Magyar filmdráma angol felirattal, 85 perc

Készült 1971-ben, digitalizált változat

Rendezte: Makk Károly


Ajánlott adomány a filmklub folytatásához $5/fő, $10/család

Lesz vörösbor, pattogatott kukorica és örökre szóló élmény

Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap váratlanul kiszabadul János, s a házaspár újra kezdi az életet.

A költői szépségű film Tóth János, Makk Károly és Déry Tibor egyszeri és megismételhetetlen alkotása. Az élet legfontosabb kérdéseit érinti - szerelemről, halálról, túlélésről szól. Az '56-os korszak abszurditását úgy fokozza, hogy a századforduló biedermeier emlékeit felvillantva egy vállalhatatlan meg egy visszahozhatatlan világot, kétféle lehetetlent szembesít egymással. Tóth János szuverén képi világa költői szépségű, ugyanakkor súlyos atmoszférát teremt. Halálos és gyönyörű játék az, ami a két asszony között zajlik. Szabálya nincs, csak törvénye, amit a normák felett levő, legmagasabb rendű emberség szab. A Szerelem minden idők egyik legszebb magyar alkotása, mely méltó helyet foglal el a "Budapesti tizenkettő" filmjei között, s a világegyetemes filmművészetében.

A magyar elismeréseken túl a film számos fesztiválon nyert rangos díjakat, így Cannes-ban, Chicagóban, Sorrentóban és Várnában. A film 2001-ben bekerült Derek Malcolm, a The Guardian brit napilap filmkritikusa által összeállított, a 20. század száz legjobb filmjét tartalmazó felsorolásba.

 

                                    LOVE

Hungarian film with English subtitles, made in 1971, 85 minutes

Directed: Karoly Makk

In 1953 after the death of Soviet premier Joseph Stalin many arrested people were released in Hungary. In Love, Makk tells the story of a young Hungarian woman whose husband has been arrested by the secret police, and who eases his mother's last months with the tale that her son is in America.

Today, Love is considered a classic of world cinema by critics including Derek Malcolm and Roger Ebert. Malcolm ranked it one of The Guardian's 100 best films of the 20th century.The film was selected for screening as part of the Cannes Classics section at the 2016 Cannes Film Festival.

 

 

Helyszín/Location:

Kossuth House - 2001 Massachussetts Avenue, NW, Washington D.C. 20036

Megközelítés/Directions:

Public Transport - Dupont Circle Metro station, red line.

Entrance from the 20th street.

Bővebb Infó/ More Information:

 

judit7gabor@gmail.com

eszti@kossuthfoundation.org

www.facebook.com/kossuthfoundation

www.kossuthfoundation.org

 

 

 

0 comments:

Post a Comment