Monday 29 January 2024

[Unicum] Levél a katolikus Testvéreknek

Kedves katolikus testvérek!

Januári szentmisénk után összegyűltünk az ott jelenlevők egy beszélgetést indító javaslat meghallgatására, amely javaslat a közösségünk túléléséről szól és ennélfogva mindannyiunknak érdeke ebben részt vállalni.

Kezdetnek itt megosztok egy interjút, amely a Torontoban szolgáló Forrai Tamás jezsuita atyával készült. Tudomásul vesszük, hogy a mi helyzetünk valamelyest különbözik a torontói magyar katolikusokétól, ám bizonyos pontokban hasonló kihívásokkal kell nekünk is szembenéznünk. Mi is fel kell mérjük az elkövetkező évek lehetőségeit s tegyük ezt realista optimizmussal.

 https://www.bocskairadio.org/miskolci-gimnaziumigazgatotol-a-kanadai-magyarok-papjaig-forrai-tamas-sj/

Ferenc Pápa szinódust kezdeményezett, amelyre minden katolikust részvételre hívott. Legyen ez a beszélgetés a mi kis szinódusunk, amelyben mindannyian közreműködünk.

Legalapvetőbb kérdés, hogy mit tudunk tenni közösségileg és egyénileg annak érdekében, hogy bővüljön a létszámunk és legyen utánpótlás. Hogyan tudjuk megközelíteni azokat a Washingtonban és környékén élő vallásukat gyakorló magyar katolikusokat, hogy csatlakozzanak közösségünkhöz és eljöjjenek a havi egy magyar szentmisére.

Mit tehetünk a cserkészcsapattal való kapcsolat erősítésére?

Realista optimizmusunkat bevetve gondolkodjunk el azon, hogy akarjuk-e tudjuk-e megállítani, illetve lelassítani az asszimilációt? Hogyan fogjuk megoldani a magyar szentmise celebrálását, ha nem lesz magyarul miséző pap? Vállaljuk-e, hogy a pap angol nyelven celebráljon és magyar nyelven csupán a válaszok, esetleg az olvasmányok és az énekek szóljanak?

Tekintettel arra, hogy kicsi közösség vagyunk, nagyon fontos, hogy mindannyian részt vegyünk ebben a kis saját szinódusunkban. Mindannyiunk véleménye, hozzászólása, javaslata fontos. A szinódus akkor fog működni, ha megfontoltan, nem elhamarkodottan és optimista szemlélettel állunk hozzá a közös gondolkodáshoz.

Segédeszközül ide csatolom közösségünk „Krónikáját". Fontos, hogy tudjuk, honnan indult ez a mára nagyon kicsi közösség és milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a 70-egynéhány év alatt.

 A februári mise után folytatjuk, illetve megkezdjük a beszélgetést. Addigra olvassátok el a csatolt interjút és közösségünk történetét. Tervezzünk úgy, hogy a mise után leülünk egy fél órára és elkezdjük szinódusunkat, mindannyiunk részvételével. A viszontlátás reményében,

Kovács Éva

2024. január. 28.

--
Feliratkozas emailen unicum+subscribe@googlegroups.com
Facebook https://www.facebook.com/groups/unicumdc/
---
Azért kapta ezt az üzenetet, mert feliratkozott a Google Csoportok „Unicum" csoportjára.
Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-amailt a(z) unicum+unsubscribe@googlegroups.com címre.
Ha szeretné megtekinteni ezt a beszélgetést az interneten, látogasson el ide: https://groups.google.com/d/msgid/unicum/CALw%2B3m8YZDCDESd-VPXDeb0fYJKPAdJ5K1jWeWvkS%3DRppnEqqQ%40mail.gmail.com.

0 comments:

Post a Comment