Thursday 18 August 2022

[Unicum] Előadás a Kossuth Házban augusztus 20.-án

Az államalapítás évfordulója és Szent István ünnepe alkalmából a Kossuth Alapítvány szeretettel meghívja Önt Arató György történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos titkára, előadására.
 
Az előadás Szent István király örökségét, az államalapítás jelentőségét, valamint nemzeti tudatunk kortárs kérdéseit és jövőbeli kihívásait járja körül.
 
Arató György Budapestről tartott előadása kimondottan a Washington DC környéki amerikai magyar közösségünknek szól, amelyet kötetlen beszélgetés követ. Lehetőségünk lesz kérdéseket feltenni, gondolatokat megosztani a témával kapcsolatban.
 
Szeretettel várunk mindenkit a Kossuth Házba augusztus 20-án délben 12:00 órakor. A rendezvény ingyenes, de RSVP szükséges: seres@kossuthfoundation.org
 
A program a Magyar Kormány támogatásával valósul meg. 
Inline image

"István király szentté avatásának napja, augusztus 20. a magyarság legrégebbi ünnepei közé tartozik, hiszen kötelező megülését a Szent László király vezette szabolcsi zsinat rendelte el 1092-ben. Az évszázadok során a magyar királyi méltóság és a szuverén államiság olyan szövevényes és gazdag kultusza épült föl e nap köré, hogy szinte lehetetlen pontosan regisztrálni a hozzá kötődő sok szokást és hiedelmet. Jelentősége a történelem során egyre inkább a magyar állam történelmi stabilitásának reprezentációjában nyilvánult meg. De van-e, és mi lehet a személyes üzenete a mi számunkra ennek a napnak egy olyan történelmi korszak, a XX. század után, amelyben István művének minden fontos öröksége megkérdőjeleződött?  Trianon, vesztes világháborúk, százezres emigrációs hullámok és totális diktatúrák határozzák meg mozgásterünket. A nyomasztó örökségének tudatában élő, vagy ezt inkább felejteni akaró mai magyarság találhat-e a régi korok emberéhez hasonló személyes fogódzót a szent király napjában? Mai problémáinknak, jövőnk kihívásainak a szempontjából van-e tétje és haszna egy ezer évvel ezelőtti történet (újra)értelmezésének? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás a történettudomány segítségével. (Arató György, tudományos titkár)"

Zsuzsanna Seres

Kossuth Foundation

301-706-4840

2001 Massachusetts Ave. NW, Washington, DC 20036

 

 

 



0 comments:

Post a Comment