Monday 4 March 2013

[Unicum] CSIPKE TÁBOR

Ezen a nyáron is lesz CSIPKE TÁBOR!
 
Ezen a nyáron is megrendezésre kerül a Csipke Néptánc Együttes által szervezett tánctábor Michigan-ben. Vigyázat, könnyen függővé válik az ember! Aki egyszer eljut ide, annak ez lesz a Világ legcsodálatosabb, legszebb vakációja, és többé már nem vágyik máshová csak a Csipkébe. Velünk is ez történt. Minden évben megyünk, mert képtelenek vagyunk akár egyet is kihagyni. Fiatal pároknak, egyedüllóknak, gyermekes családoknak hatalmas élmény és kikapcsolódás. Eddig még mindenki, aki a tanácsomra úgy döntött részt vesz a táborban, azt mondta “igazad volt, ez olyan mint egy álom”, és ezt olyan (is) mondta, aki még életében nem táncolt néptáncot!
 
A tábor először is lélegzetelállító helyen van. Kinnt, messze a város zajától, szószerint a természet lágy ölén, egy csodálatos tiszta, meleg vízű tó és egy erdő mellett, a domboldalon. A frisslevegőt szinte harapni lehet, buja-zöld növényzet vesz körül egy hétig, feltölt energiával. A tó valami mennyei. Sekély a partja, ahol a gyerekek imádnak játszani, pancsolni. A vize kristálytiszta, egy kis sziget a közepén. Lehet csónakázni, vizibiciglizni, napozni a stégen.
 
Reggel tulajdonképpen eléd rakják a reggelit (9-kor), utána indul a tánc és zenefoglalkozás. A felnőtteknek a főépület kupolás nagytermében tanítanak táncot Magyarországról “importált” profi táncosok akik a néptáncos szakma legjobbjai. Mindehez - szintén Magyarországról vagy Erdélyből érkezett – a népzene-szakma legkiemelkedőbb és legelismertebb profi zenészei szolgáltatják a zenét. Ez nem túlzás! Akik eddig a Csipkében zenéltek: Tükrös zenekar, Heveder, Gázsa zenekar. Délben megint csak elédrakják a kaját, aztán kis csendespihenő (mondjuk lehet fürdőzni), és délután ismét foglalkozások, népdal tanulás, tánc és zenetanítás este 6-ig. Aztán eléd rakják a vacsorát… este pedig buli, buli, buli. Minden este a táncház gyermektáncházzal kezdődik! Mondanom sem kell, élőzenére. Egyébként a csapból is zene és népművészet folyik egész héten. Amerre mész, egyik-másik fa alól zene szó hallatszik. Hegdűt, brácsát, bőgőt tanítanak kinnt a szabadban.
 
A gyerekeknek külön pedagógusok tartanak foglalkozásokat minden nap. Fantasztikus programokkal, játszva tanulnak a magyarságról, magyar kultúráról, történelemről, amig a szülők napközben táncolnak vagy zenélnek, vagy pihiznek (ki mit akar csinálni). Kincskeresés-felderítés, ügyességi versenyek, kézműves foglalkozások, bábszínház MINDEN NAP. És még zenetanítás is. Rengeteg kicsi hozza a hegdűjét, furulyáját, brácsáját. Tanulnak egy népzenei számot a zene-foglalkozásokon, amit aztán előadnak a tábor végén rendezett gálaműsoron.
 
A zenészek, tácosok napközben tanítanak, este pedig velünk buliznak, húzzák a talpalávalót minden este a táncházban hajnalig. Minden este tábortűz is van – a tűz mellett rendszerint nagy zenéles-táncolás, nótázás alakul ki . És persze a kaja nem maradhat el, úgyhogy valaki főz egy levest vagy krumplipaprikást a tűznél, hogy a bulizó nép ne éhezzen.
Kicsik, nagyok, fiatalok, idősebbek életre szóló barátságokat kötnek itt. De házassággal is vegződött már Csipkében született “barátság" J!
Az egyik kisgyerek aki szintén minden Csipkébe jön a szüleivel, azt tanácsolta a szüleinek “költözzünk a Csipkébe”, szóval ilyen ez a Csipke tábor. Én az idén is megyek… http://csipketabor.org/
A szállás, a kaja “tábori”, ami azt jelenti, hogy semmi extra, de minden megvan ami a kényelemhez, jóllakáshoz szükséges: Fürdőszoba, melegvíz, rendes ágyak stb. Ha úgy döntessz, hogy jössz, javaslom, hogy nézd meg a Csipke website – on a képeket, hogy lásd milyen a szállás.
Szeretettel: Zsuzsanna
U.I.: Akinek kérdése van, az a Csipkének írjon, mert én csak résztvevő vagyok, nem szervező.  tabor@csipketabor.org 
  (734) 783-1012 
  (734) 323-6823 
 
 
 

0 comments:

Post a Comment